Зеленски и Денков се срещнаха в Гърция, на неформалната вечеря, организирана от

...
Зеленски и Денков се срещнаха в Гърция, на неформалната вечеря, организирана от
Коментари Харесай

Зеленски потвърди пред Денков интереса на Киев да купи реакторите от АЕЦ „Белене“

Зеленски и Денков се срещнаха в Гърция, на неофициалната вечеря, проведена от премиера Кириакос Мицотакис за водачите на страните от Западните Балкани и балканските страни от Евросъюза.

" Ползотворна полемика с премиера Николай Денков през вчерашния ден на Срещата на върха Украйна-Балкани. Обсъдихме по-нататъшното ни съдействие, сигурността в Черно море и обезпечаването на различни зърнени коридори ", написа Зеленски в обществената мрежа X.

От пресслужбата на Министерския съвет пък стана ясно, че президентът на Украйна е удостоверил желанието на страната да купи двата български реактора от неосъществената АЕЦ " Белене " и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, изясни министър председателят Денков. 

На срещата сред двамата министър-председателят е припомнил на украинския държавен глава, че към този момент има решение на българското държавно управление за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За привършване на процедурата се чака ратификация от Народното събрание.

Снимка: X/Володимир Зеленський

Предвид агресивното държание на Русия в Черно море, украинският президент сложи въпроса за съгласувани старания на черноморските страни членки на НАТО за обезпечаване на сигурността там. Украйна към този момент води диалози на тази тематика с Турция и Румъния и насочи покана към България да се включи в тях, излиза наяве още от прессъобщението на Министерски съвет.  

Оказването на всестранна помощ на Украйна от България удостовери и министърът на защитата Тодор Тагарев, който е на посещаване в Одеса .

" Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство ", сподели на конференция Тагарев след среща с украинския си сътрудник Олексий Резников.

В рамките на неофициалната среща в Атина водачите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент излязоха със взаимна декларация, в която показват поддръжката си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна пред лицето на съветската експанзия, съобщи по-рано организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция. Какво съдържа общата декларация. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР